Werkzaamheden IJsselmeer

In de noordwesthoek van Flevoland, in de gemeente Dronten en Lelystad, wordt gebouwd aan windpark Windplanblauw. 74 bestaande windmolens worden vervangen door 61 moderne met meer vermogen. Dat gebeurt deels op land en deels in het IJsselmeer.

Vanaf maart beginnen de werkzaamheden van Windplanblauw op het IJsselmeer: de huidige 28 windmolens van windpark Irene Vorrink langs de IJsselmeerdijk worden vanaf maart 1-voor-1 stilgezet. Daarna worden deze windmolens en de fundaties gesloopt. Vanaf april wordt gestart met de bouw van de fundaties voor de 24 nieuwe windmolens in het IJsselmeer. Die komen op ongeveer 500 meter van de IJsselmeerdijk in het water te staan.

Afsluiting werkgebied

Van april 2022 tot en met december 2023 is een deel van het IJsselmeer tussen de Maximacentrale in Lelystad en de Ketelbrug afgesloten voor beroeps- en pleziervaart. Het afgesloten gebied is aangegeven door middel van betonning. Het is verboden om in het werkgebied te varen en te recreëren. Aan de Ketelbrug en bij de Houtribsluizen staan borden om schippers hiervoor te waarschuwen. 

Hoe herkent u het afgesloten gebied?

Het gebied is afgesloten door middel van betonning. Dat ziet er als volgt uit:

 


Ontmanteling windmolens langs IJsselmeerdijk gestart

Omroep Flevoland • Dinsdag 5 april 2022
Energiebedrijf Vattenfall is dinsdag begonnen met de ontmanteling van een rij windmolens tussen Lelystad en de Ketelbrug. Met een grote hijskraan worden de neuskegel en wieken van de molens weggetakeld. De afgelopen weken was de technisch installatie al uit de molens weggehaald.Omdat de windmolens dicht bij de dijk in het water staan, worden de takelwerkzaamheden vanaf drijvende pontons uitgevoerd. De verwijderde onderdelen worden op die pontons uit elkaar gehaald en daarna via het water afgevoerd. De takelactie van dinsdag was een proef. Volgens Vattenfall worden vanaf vrijdag ook de andere molens ontmanteld.
De 28 molens van het windpark Irene Vorrink verdwijnen na 25 jaar, om plaats te maken voor hogere en krachtigere turbines. Het demonteren duurt tot aan de zomer. Volgend jaar start dan de bouw van de nieuw molens. Die nieuwe turbines gaan onderdeel uitmaken van Windplanblauw, een windpark van in totaal 61 windmolens.

Aanmelden nieuwsbrief?

Bekijk hier het nieuwsbrievenarchief
error: Copyright Windplanblauw