Nieuws

Windplanblauw hijst laatste turbineblad

Het moment is daar! Met trots kunnen wij melden dat het laatste turbineblad op woensdag 20 maart is gehesen. Hiermee is windpark Windplanblauw in Flevoland ‘voor het oog’ afgebouwd en staan alle 61 turbines op hun plek.

Hans Wichink, directeur SwifterwinT: “Ik ben erg blij met het resultaat dat wij hebben bereikt. Met het doorzettingsvermogen en de inzet van een geweldig team, in zeer goede samenwerking met Vattenfall, is er nu een mooi windpark gebouwd, waarmee we een grote bijdrage leveren in de energietransitie.”

Windpark Windplanblauw

Met deze laatste hijsoperatie is het park nog niet klaar. Voor een aantal turbines geldt dat er nog werkzaamheden in de turbine moeten plaatsvinden. Ook is een deel van de turbines de komende tijd nog in proefbedrijf. Pas na een uitgebreide testfase komen de turbines online. Deze worden dan door de bouwers overgedragen aan de eigenaren van het windpark.

Veel uitdagingen

Na hard werken en met de inzet van alle medewerkers zijn alle 61 moderne turbines werkelijkheid geworden Dat was geen makkelijke opdracht. Doordat de bouw onder andere afhankelijk is van het weer, kon er bijvoorbeeld tijdens harde tot stormachtige wind op land of bij bepaalde golfslag op water niet gebouwd worden. Matthew May, projectmanager Vattenfall: “Dicht bij de kust bouwen is vanuit een technisch perspectief een behoorlijke uitdaging. Dit project heeft zeker weten bloed, zweet en tranen gekost, maar ik denk het ons is gelukt om een waardige vervanger te creëren voor het ‘Irene Vorrink’ windpark, de voorganger van Windplanblauw.”

Daarnaast gaat bouwen op water gepaard met andere uitdagingen. Werken met groot materiaal betekent continu anticiperen op weer- en windvoorspellingen om vervolgens materieel en mankracht op basis van steeds veranderende omstandigheden optimaal in te zetten. Veiligheid van de medewerkers staat daarbij voorop, ongeacht of dit leidt tot vertraging. Stephan de Clerck, operationeel directeur SwifterwinT: “Bij de bouw staat veiligheid altijd voorop. Dat betekent tijdig anticiperen of de werkzaamheden wel of niet door konden gaan in verband met de veiligheid van onze medewerkers. Ook in de avonduren is veel gewerkt. Dat kan veilig omdat we er met elkaar voor hebben gezorgd dat er voldoende verlichting was.”

Meld je aan!

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in dit gebied, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van SwifterwinT via secretariaat@swifterwintbv.nl. SwifterwinT is samen met Vattenfall initiatiefnemer van Windplanblauw. Bewoners en ondernemers in het projectgebied in de omgeving van Swifterbant zijn eigenaar van SwifterwinT. SwifterwinT heeft 37 turbines op land en 10 op het IJsselmeer. Zo maken we samen werk van de energietransitie: duurzaam, toekomstgericht en met oog voor elkaar en onze omgeving.

Twitter

Nieuwsarchief