Nieuws

Geluidsmetingen Gemeente Dronten

Onlangs is Sensornet in opdracht van de gemeente Dronten, gestart met geluidsmetingen bij enkele woningen in Swifterbant. De gemeten geluidniveaus worden op de Sensornet en SwifterwinT website gepubliceerd.

Wij kregen van een omwonende de vraag waarom dit geluidsniveau afwijkt van het aantal decibel dat de geluidsverwachting app toont.

Het aantal decibel dat in de geluidsverwachting app staat betreft het geluidsniveau dat voor het windpark wordt verwacht. Deze verwachting is gebaseerd op de actuele weersverwachting, de geluidspecificaties van de windturbines, de posities en hoogtes van de turbines, het type omgeving en de locatie van het adres waarvoor de verwachting is opgevraagd.

Sensornet meet en toont het totale geluid op de meetlocatie. Dit omvat dus niet alleen het geluid van de windturbines, maar alle geluiden vanuit de omgeving zoals passerende auto’s, overkomende vliegtuigen, spelende kinderen, bedrijfsmatige activiteiten, fluitende vogels e.d., maar ook het geluid van wind- en bladergeruis. Bij hoge windsnelheden kan er ook zogenaamd pseudo-geluid worden geregistreerd. Dat is geluid dat niet daadwerkelijk aanwezig is, maar wordt geregistreerd door drukwisselingen door de wind langs de microfoon.

Het geluidsniveau dat Sensornet toont, zal daarom altijd hoger zijn dan in de geluidsverwachting app staat voor alleen het windturbinegeluid. Het verschil wordt groter naarmate het nabij de grond harder waait. Ook is het verschil overdag groter dan ’s nachts, omdat er overdag meer omgevingsgeluid van verkeer en bedrijfsmatige activiteiten zijn. In de app is ook een verwachting opgenomen van hoe het geluid van het windpark zich verhoudt tot het omgevingsgeluid. Dit laat dus zien dat het totale geluidsniveau naar verwachting, vooral door het omgevingsgeluid (weergegeven met het autosymbool) wordt bepaald.

Twitter

Reacties

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw bericht word na goedkeuring zichtbaar op de website.

Naam

Reactie:

Nieuwsarchief

Aanmelden nieuwsbrief?

Bekijk hier het nieuwsbrievenarchief
error: Copyright Windplanblauw