Nieuws

Eerste stroom voor IJsselmeer-turbines Windplanblauw

De turbines die Windplanblauw in het IJsselmeer bouwt hebben hun eerste stroom geleverd. Er zijn inmiddels 13 turbines geïnstalleerd, waarvan er vijf helemaal gereed zijn. De turbines zullen de komende periode worden getest. De stroom die tijdens deze fase wordt opgewekt, komt direct al op het elektriciteitsnet terecht. Daarmee is de eerste duurzaam geproduceerde stroom uit dit deel van dit windpark een feit. 

Projectleider Matthew May van Vattenfall over deze mijlpaal. ”De eerste stroom is altijd een mooi en belangrijk moment voor een project. Na jaren van voorbereiding zetten we daarmee de volgende stap op weg naar een fossielvrij leven. Ik kijk er naar uit om de overige turbines zo snel mogelijk af te bouwen.”

Afgelopen mei stond de eerste turbine in het IJsselmeer overeind. Daarna werden binnenin de benodigde kabels en besturingssystemen geïnstalleerd. Nu de eerste turbines helemaal gereed zijn volgt een fase waarin ze worden getest. De windmolens produceren dan al energie, maar nog niet op volle capaciteit. Tijdens de testfase wordt langzaam opgeschaald naar volledige productie. De stroom die de windmolens tijdens het proefdraaien opwekken, wordt direct aan het elektriciteitsnet geleverd.

Over het IJsselmeerdeel van Windplanblauw

Verdeeld over twee rijen worden in totaal 24 turbines in het IJsselmeer gebouwd. Ze komen in de plaats voor de 28 turbines van windpark Irene Vorrink die jarenlang langs de dijk stonden. De nieuwe turbines zijn veel krachtiger dan de oude exemplaren. Ze hebben een gezamenlijk vermogen van 132 MW en de hoeveelheid elektriciteit die ze produceren komt overeen met het verbruik van meer dan 130.000 huishoudens.

De turbines in het IJsselmeer maken deel uit van Windplanblauw. Het windpark bestaat uit 61 turbines, verdeeld over land en water. Het deel op land is inmiddels operationeel. Het hele windpark moet in 2024 zijn opgeleverd.
Windplanblauw wordt ontwikkeld door SwifterwinT en Vattenfall. De groei van duurzame energiebronnen zoals wind, vormt een belangrijk onderdeel van de ambitie van Vattenfall om fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Het project sluit ook goed aan bij de ambitie van de provincie Flevoland die in 2030 energieneutraal wil zijn. Windplanblauw levert een belangrijke bijdrage aan het realiseren van die doelstelling.

Twitter

Reacties

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw bericht word na goedkeuring zichtbaar op de website.

Naam

Reactie:

Nieuwsarchief

Aanmelden nieuwsbrief?

Bekijk hier het nieuwsbrievenarchief
error: Copyright Windplanblauw