In gesprek met: Frank van Bussel omgevings- en stakeholdermanager Windplanblauw
Windplanblauw wordt gebouwd door mannen en vrouwen in Flevoland. Van omgevingsmanagers tot uitvoerders en van kraanmachinisten tot timmermannen. In dit bericht stellen we Frank van Bussel voor omgevings- en stakeholdermanager Windplanblauw
Naam: Frank van Bussel
Woonplaats: Arnhem
Werkgever: Windplanblauw
Rol: Omgevings- en stakeholdermanager
Hoe zou jij jouw functie omschrijven bij Windplanblauw?
“Als omgevings- en stakeholdermanager ben ik verantwoordelijk voor het aansturen van de omgevingsmanagers op land en water en zorg ik ervoor dat al het contact met derden goed verloopt.
Sinds juli 2021 mag ik deze rol vervullen en dat doe ik met veel plezier. Er speelt op dit moment heel veel binnen Windplanblauw en dat biedt een mooie uitdaging.”
Waar krijg je als omgevings- en stakeholdermanager mee te maken?
“Windplanblauw is een enorm groot windpark. Hierin hebben we te maken met verschillende partijen die we moeten informeren over de stand van zaken van het windpark. Mensen kunnen hinder ondervinden van de bouw. Denk bijvoorbeeld aan de bouwgeluiden, maar ook de transporten die nu plaatsvinden. De overlast proberen we natuurlijk zoveel mogelijk te minimaliseren, maar we kunnen het niet voorkomen.
Zo hebben we veel contact met de bewoners van het buitengebied van Swifterbant en Dronten. Zij zijn straks mede-eigenaren van het Windpark. We zijn bezig met het opzetten van SwifterwinT als organisatie, zodat wanneer de bouw straks klaar is er wel een organisatie staat die in staat is het windpark te exploiteren.
De bouw van de windmolens op het IJsselmeer gaat ook binnenkort van start. Hierin spelen vissers, beroepsvaart en recreanten een grote rol. Zij moeten voorzien worden van de juiste informatie en zo min mogelijk hinder ondervinden van de werkzaamheden.
Daarnaast spreek ik ook veel met overheden. Het is belangrijk dat er goede afstemming is. Niet alleen met de gemeenten Dronten en Lelystad, dorpsbelangen Swifterbant, maar ook met Rijkswaterstaat en onder andere Waterschap Zuiderzeeland.
Tot slot is ook de natuur voor Windplanblauw heel belangrijk. Zowel op land als op water. Waar we op land speciale maatregelen hebben getroffen voor de leefomgeving van de bever in het Swifterbos, komt er op het IJsselmeer een rustgebied voor onder andere de futen die daar veel zitten.”
Wat maakt werken voor Windplanblauw zo leuk?
“Het vele contact met verschillende partijen dat geeft mij de uitdaging. Aan de ene kant spreek je met mensen die veel verstand hebben van techniek, en aan de andere kant heb je ook contact met mensen uit het dorp die graag wat met het windfonds willen doen en de achterban die geïnvesteerd heeft in het Windpark.”
Wanneer is jouw werk geslaagd
“Voor mij is het werk geslaagd als er straks een mooi windpark staat dat energie opwekt en bijdraagt aan de energietransitie. Ik vind echt dat de mensen trots mogen zijn op wat ze aan het doen zijn. Het is een park voor, van en door de mensen uit Swifterbant en haar omgeving.”