Blog

Ecoloog Jeroen over compensatieregeling voor de bever

Bij de bouw van Windplanblauw wordt er rekening gehouden met alle omwonenden uit Swifterbant, dus ook de bever in het Swifterbos. Vanwege het voortplantingsseizoen van deze bever werden de werkzaamheden van Dura Vermeer en de onderaannemers aan de fundaties langs de Rivierduintocht later ingepland. In de week van 21 maart wordt nu ook het leefgebied van de bever in het Swifterbos verbeterd. Dit ter compensatie van eventuele overlast én om iets extra’s achter te laten voor de natuur. Ecoloog Jeroen Demmer van Dura Vermeer legt uit wat er verandert.

Waarom bestaat deze compensatieregeling?

Demmer: “Er leeft een bever bij de Rivierduintocht en het Swifterbos. Wij werken aan de andere kant van de Rivierduintocht aan de windmolenlijn langs de Rivierduintocht (RD-lijn). Hier zijn we al op een later moment begonnen met de werkzaamheden dan bij de andere lijnen, in verband met het voortplantingsseizoen van de bever. Nu willen we eventuele overlast voor de bever compenseren. Daarnaast vinden we het als Dura Vermeer heel belangrijk om ook een stukje ecologische verbetering aan te brengen op de plekken waar we werken. Daarom gaan we het gebied naast de Rivierduintocht nog aangenamer maken voor onder andere de bever die daar leeft.”

Wat verandert er precies in het gebied?

“In het Swifterbos loopt een smalle sloot die via een kleine duiker uitloopt in de Rivierduintocht. De bever gebruikt dit watertje om verder het Swifterbos in te gaan, maar moet daarbij wel een stuk land oversteken, omdat de duiker niet gebruikt wordt. Bevers houden er echter niet van om land over te steken. Daarom gaan we deze dam tussen de Rivierduintocht en het watertje in het Swifterbos kleiner maken, zodat de bever minder ver over land moet. Dit doen we door het watertje uit het Swifterbos te verlengen. Daarnaast maken we na de duiker een paaikom. Dit is een groter watergebied van zo’n 50 meter lang en tot 6 meter breed. Bevers zijn afhankelijk van water met aangrenzend bosgebied, dus zo’n groot watergebied met bomen ernaast is een fijne aanvulling! Aan de noordzijde worden wilgenbomen aangeplant; het favoriete maaltje van de bever in het Swifterbos. Die zullen we wel de eerste jaren nog omrasteren, omdat ze eerst moeten aansterken voor de bever ervan kan genieten. De paaikom krijgt een natuurvriendelijke oever. Dit is een licht aflopende oever met veel verschillende moerasplanten wat weer goed is voor insecten, amfibieën en vissen en daarmee de biodiversiteit van het gebied.”

Gaat de omgeving nog wat merken van deze werkzaamheden?

“De werkzaamheden vinden plaats naast een onderhoudspad van Staatsbosbeheer. Dit is ook een wandelpad. Langs de nieuwe dam loopt een ruiterpad. Deze paden blijven bereikbaar, maar het zou kunnen dat de situatie anders is dan normaal. De werkzaamheden duren echter maar een weekje. De plek van de paaikom is nu een open plek met grasland, dus er is verder genoeg ruimte om deze werkzaamheden uit te voeren.”

Twitter

Reacties

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw bericht word na goedkeuring zichtbaar op de website.

Naam

Reactie:

Aanmelden nieuwsbrief?

Bekijk hier het nieuwsbrievenarchief

Blogs

error: Copyright Windplanblauw