Blog

In gesprek met timmerman Harry van Loo

Windpark Windplanblauw wordt gebouwd door mannen en vrouwen in Flevoland. Van projectleiders tot uitvoerders en van kraanmachinisten tot timmermannen. In dit bericht stellen we timmerman Harry van Loo aan je voor.

Naam: Harry van Loo
Woonplaats: Wezep
Werkgever: Dura Vermeer|
Rol in het project: voorman timmerman

Is dit het eerste windpark dat je bouwt?
“Nee. Dit is mijn tweede windpark. Begin dit jaar heb ik kennisgemaakt met de wereld van ‘wind’ en werkte ik mee aan Windpark Zeewolde.”

Hoe ben je hier terechtgekomen?
“Jaren geleden ben ik als timmerman gestart in de fabriek. Op een gegeven moment was ik toe aan iets nieuws, toen ben ik bij Dura Vermeer gestart. Na dag in dag uit binnen te hebben gewerkt, mocht ik opeens iedere dag naar buiten. Heerlijk om in weer en wind buiten aan het werk te zijn. Veel daglicht en minder stof! Ik werk nu zo’n 32 jaar voor Dura Vermeer en ik heb geen moment spijt gehad van deze stap. Ik ben super blij met mijn werk én werkgever!”

Wat doet een voorman timmerman eigenlijk bij de bouw van een windmolenpark?
“Als voorman stuur ik de collega-timmermannen aan. Daarbij zorg ik dat er veilig gewerkt wordt, we de planning halen én bewaak ik de kwaliteit van het werk. Wat doet dan een timmerman? Als timmerman kom je pas ‘kijken’ als alle heipalen in de grond zitten. We maken bijvoorbeeld een werkvloer van beton. Die werkvloer zorgt voor een vlakke ondergrond waarop we veilig kunnen werken. Daarna brengen we mantelbuizen aan (buizen van PVC) waar we later de elektriciteitskabels doorheen trekken. Ook plaatsen we de bekisting om de fundatie. Dat is een soort mal, waarin later het beton wordt gestort. De bekisting zorgt ervoor dat het beton kan uitharden. Daarna verwijderen we de bekisting weer. We timmeren dus niet met hout, maar met staal.”

Waar krijg je energie van in jouw werk?
“Het werken in een hecht team. Ik werk met twee collega-timmermannen aan de windmolens van Windplanblauw. Je bent dag in dag uit samen buiten bezig en het is erg gezellig met z’n allen.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging?
“Mijn werk zo veilig en efficiënt mogelijk doen. Het is natuurlijk mooi om te zien dat je werk steeds beter en dus ook efficiënter gaat. In het ontwerp hebben we wat slimme dingen bedacht, waardoor we veilig maar ook snel kunnen werken. En natuurlijk heb ik ook geleerd van de werkzaamheden voor Windpark Zeewolde. Die ervaring neem ik mee bij dit project.”

Twitter

Blogs