Nieuws

Bouwwerkzaamheden op land: Laatste loodjes voor de kerst

Op weg naar de kerstvakantie zijn de werkzaamheden van Dura Vermeer en de onderaannemers nog volop bezig. Zo is er de afgelopen weken geheid op de RD-lijn (zie kaartje) ten noorden van de Swifterringweg. Op dit moment zijn ze bezig bij de windmolens ten zuiden van de Swifterringweg. Dit zijn de fundaties die het dichtste bij Swifterbant liggen. Het is mogelijk dat u hier tijdelijk overlast van ondervindt. Deze heiwerkzaamheden duren tot de kerst. De heiwerkzaamheden op de lijn langs de Rendiertocht en Vuursteentocht zijn inmiddels afgerond.

Er zijn op dit moment 11 fundaties volledig gereed, nog 26 te gaan dus! Voor de kerst verwachten we ook klaar te zijn met de kraanopstelplaatsen.

De weersomstandigheden spelen een grote rol bij de daadwerkelijke realisatie van de planning. Mocht het de komende weken slecht weer zijn, kan het zijn dat de werkzaamheden wat langer duren dan verwacht. In de kerstvakantie ligt het werk zo goed als stil, dit is in de weken 52 en 1. Er zijn alleen twee vlechtploegen aan het werk die de wapening van de fundaties maken.

Wat gaat er de komende tijd gebeuren?

Vanaf april volgend jaar start Vestas met de bouw van de windturbines langs de Vuursteentocht. Om plaats te maken voor de nieuwe winturbines, worden eerst vier bestaande windturbines langs de Vuursteentocht gesaneerd. Dat gebeurt vanaf 24 januari. Vanaf februari worden de onderdelen voor de nieuwe turbines aangevoerd. Dat gebeurt per speciaal transport (convoi exceptionel). De rotorbladen komen vanaf de haven van Amsterdam over de snelweg, afslag Lelystad-Noord, en gaan via de N307, IJsselmeerdijk, Klokbekerweg, Swifterringweg en Dronterringweg naar de verschillende locaties. De andere onderdelen van de windturbines, de mastdelen en gondel, komen via de Flevokust Haven om vervolgens via de IJsselmeerdijk, Klokbekerweg, Swifterringweg en Dronterringweg naar de verschillende locaties te worden getransporteerd. Hierover informeren wij u uitgebreider in de nieuwsbrief van januari, in de Flevopost van 26 januari en uiteraard via onze website, Facebookpagina en de bouwapp.

Onderstation

Het civiele werk aan het onderstation is bijna helemaal afgerond. Er zijn 228 heipalen de grond in geslagen, er is zo’n 500m¬≥¬†beton¬†gestort en 95 ton staal gevlochten op locatie. Ook is het bedieningsgebouw van 728,44 ton geplaatst, zijn de deuren gemonteerd en is het dak waterdicht. Het plaatsen van het bedieningsgebouw is als een grote puzzel: de vloer bestaat uit 16 losse delen waarop de 24 wanden zijn geplaatst. Het volledige exportkabeltrac√© van het onderstation naar het TenneT hoogspanningsstation (6 secties van 1,1 kilometer)¬†is¬†aan elkaar gekoppeld en ligt klaar.¬†Dinsdag 14 december is de eerste van twee grote transformatoren aangekomen bij het onderstation.¬†Hier hebben we een filmpje van gemaakt. Dat publiceren we volgende week via onze website, Facebookpagina en de BouwApp, dus houd¬†het in de gaten!

Planning

20 t/m 24 december Heiwerkzaamheden langs de Rivierduintocht, ten zuiden van de Swifterringweg
24 januari t/m 5 februari Saneren 4 bestaande windturbines Vuursteentocht ten zuiden van de Swifterringweg
Februari Verwijderen fundaties en toegangswegen bestaande windturbines Vuursteentocht
Vanaf februari Transport onderdelen nieuwe windturbines
Vanaf maart Start bouw nieuwe winturbines Vuursteentocht
Vanaf mei – september Start bouw nieuwe windturbines Rivierduintocht, Elandtocht en Rendiertocht
¬†juli –¬†december Aansluiten en testen windturbines op land

 

Vrijgegeven fietspaden

Nu de bouwwerkzaamheden steeds verder in het proces komen, kunnen we weer meer fietspaden vrijgeven en borden weghalen:

  • De fietsomleiding tussen de Visvijverweg en de Kamperhoekweg is komen te vervallen. Dat betekent dat fietsers vanaf nu zowel door de week als in het weekend gebruik kunnen maken van deze wegen. Dat geldt ook voor de omleiding tussen de hoek van de Visvijverweg en de Beverweg. De Visvijverweg is dus helemaal vrij voor fietsverkeer, doordeweeks √©n in het weekend.
  • Alleen het fietspad langs de Noordertocht en het fietspad tussen de Noordertocht en de Visvijverweg langs het archeologisch monument blijven doordeweeks afgesloten. In het weekend en tijdens de kerstvakantie kun je wel gebruikmaken van deze fiets- en wandelpaden.

Benieuwd hoe wij de fietsroutes opstellen tijdens de bouw? Lees dan het interview met Marcel en Matthijs hier.

Twitter

Nieuwsarchief