Blog

Jorine Knüppe, projectleider Windplanblauw bij Dura Vermeer aan het woord

Na één jaar werk zit de eerste fase van de civiele en infrastructurele werkzaamheden aan Windplanblauw erop! De grondwerkzaamheden zijn verricht, de 37 fundaties zijn af en de kabels liggen in de grond. We kijken samen met Jorine Knüppe, projectleider Windplanblauw bij Dura Vermeer, terug op het afgelopen jaar. Met welke uitdagingen heeft ze te maken gehad? En wat staat er voor de tweede fase op de planning?

Het werk zit er bijna op. Hoe kijk je hierop terug?

“Goed en zelfs met wat gezonde trots. In een halfjaar hebben we de 37 fundaties gerealiseerd. Daarmee hebben we met onwijs hard werken de ambitieuze planning gehaald. Tijdens de uitvoering hebben we de nodige dynamiek ervaren. Zo hebben we net als iedereen in Nederland coronagolf na coronagolf getrotseerd. Deels op afstand werken met een team van 50 tot 80 vrouwen en mannen is best ingewikkeld.”

Wat ging anders dan gepland?

“Toen de schop in de grond ging kwamen we erachter dat het grondwater vaak te hoge concentraties ijzer bevatte om te kunnen lozen in het oppervlaktewater. Hierdoor moesten we op zoek naar een andere werkmethode en hebben we acht weken geen fundaties kunnen bouwen. Mooi om te zien dat iedereen in het team hard aan de slag ging om tot een oplossing te komen. Dankzij iedereens flexibiliteit, grote inzet en de nodige versnellingsmaatregelen is het ons gelukt de opgelopen vertraging in de planning weer in te lopen.”

Een dynamisch project dus?

“Dat kun je wel zeggen. En daar krijg ik als projectmanager ook energie van! Tijdens de bouw loop je altijd tegen zaken aan die op papier niet voorzien waren. Zo ook met de parkwegen. De ondergrond was in de praktijk een stuk ‘slechter’ dan waar we rekening mee hebben gehouden in de scenario’s, daardoor is snel schade ontstaan aan de voltooide parkwegen. Samen met experts hebben we de nodige schade hersteld voor de komst van turbineleverancier Vestas en zorgen we ervoor dat de parkwegen in de eindsituatie weer spik en span zijn.”

Dit is je eerste windpark. Hoe beviel dat?

“Wat ik interessant vind aan dit windpark, is dat je technisch gezien 37 keer kunt leren en verbeteren. Je voert bij elke fundatie vrijwel hetzelfde werk uit. Wat het hier ingewikkeld maakt, is dat we in de achtertuin van agrariërs werken. Daar zijn we ons heel bewust van. Er spelen verschillende belangen, soms kom je daardoor in een spagaat te zitten. Goed contact met de omgeving is daarbij ontzettend belangrijk.”

Wat kunnen we verwachten in de tweede fase?

“De turbineleverancier is tot december van dit jaar aan het werk met de opbouw van de windturbines en het testen ervan. Daarna wordt het werkterrein weer aan Dura Vermeer overgedragen. Wat we dan gaan doen? Denk aan het verwijderen van de tijdelijke parkwegen, bruggen en duikers. We zullen de grond onder de verwijderde infrastructuur weer in ‘ere herstellen’. Daarnaast repareren we beschadigde delen van de parkwegen. Ook brengen we de eindsituatie drainage aan. En natuurlijk laten we het terrein netjes achter door de bermen af te werken en in te zaaien met gras. We herplanten bomen die moesten wijken tijdens de bouw. Naar verwachting zijn we hier tot de zomer van 2023 mee bezig. Daarna is Windplanblauw helemaal gereed om de komende tientallen jaren groene stroom te leveren!”

Reacties

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw bericht word na goedkeuring zichtbaar op de website.

Naam

Reactie:

  1. Goed bezig

    Jan van der Meulen says:

Blogs