Nieuws

Eerste windmolenfundatie Windplanblauw gereed

Op 17 september heeft hoofdaannemer Dura Vermeer de eerste van in totaal 37 windmolenfundaties van het gedeelte van Windplanblauw op land gereed gemaakt, alleen de bekisting moet er nog om weg worden gehaald. Op de fundaties worden volgend voorjaar de windmolens gebouwd. Ze vormen daarmee een belangrijk onderdeel van de bouw van Windplanblauw.

Bij de bouw van een windmolenfundatie komt veel kijken. Zo worden er gemiddeld 35 funderingspalen de grond in geheid per fundatie. De funderingspalen staan in een cirkel met een doorsnede van circa 20 tot 22 meter; net iets groter dan de middencirkel van een voetbalveld. Vervolgens wordt een ankerkooi geplaatst en het staal gevlochten. Waarna in drie fases meer dan 800 kuub beton wordt gestort. Het beton voor de windmolenfundaties van Windplanblauw komt van Kijlstra Betonmortel uit Swifterbant. Zo profiteert de omgeving van de werkzaamheden én worden transport en daarmee hinder en uitstoot verminderd.

Windplanblauw bestaat uit vier windmolenlijnen, twee ten oosten van Swifterbant en twee ten westen. De eerste volledige fundatie staat op de hoek van de Rendiertocht en de Dronterringweg, de meest rechtse lijn. Michael Terpstra, veiligheidskundige bij Dura Vermeer is tevreden over de gang van zaken bij de bouw van de eerste fundatie: “Er zijn geen gekke dingen gebeurd. Alles is gegaan zoals het moest en dat is, zeker voor de veiligheid, natuurlijk wat je wil. Daar zijn we blij om. Op naar de volgende fundaties!”

“Zaterdag 11 september tijdens de Open Energiedag hebben veel mensen uit de omgeving de eerste fundatie met eigen ogen kunnen bekijken. Als de windmolens er straks staan, zie je dat niet meer. De meesten zijn onder de indruk van de omvang van dit project, dat steeds meer vorm begint te krijgen. Het is mooi om mensen daarin mee te nemen”, aldus operationeel directeur SwifterwinT BV Stephan de Clerck.

Voortgang werkzaamheden
Dit najaar worden de laatste inritten, parkwegen en kraanopstelplaatsen gemaakt. Tot volgend voorjaar wordt er gewerkt aan de overige 36 fundaties. Daarna staat de bouw van de windmolens op land gepland tot eind 2022. De bouw van het buitendijkse gedeelte van het windpark start begin 2022. Eind derde kwartaal 2023 is het hele project gereed.

Over Windplanblauw
Windplanblauw is een windpark in de noordwesthoek van Flevoland, deels op land en deels voor de kust langs het IJsselmeer. 74 windmolens worden hier vervangen door 61 grotere turbines met meer vermogen. In totaal hebben deze windturbines een vermogen van ca. 335 MW.
Een deel van de opbrengsten van het windpark wordt in een omgevingsfonds gestort ten bate van de inwoners van de gemeenten Dronten en Lelystad.

Initiatiefnemers
In SwifterwinT werken meer dan 170 agrarische ondernemers en inwoners in het projectgebied samen met partner Vattenfall aan de realisatie van Windplanblauw. Daarmee dragen ze substantieel bij aan de doelstellingen uit het Regioplan Windenergie van de provincie Flevoland.

De tweede initiatiefnemer van Windplanblauw is Vattenfall, een vooruitstrevend Europees energiebedrijf, dat al meer dan 100 jaar de industrie elektrificeert, energie levert aan mensen thuis en het dagelijks leven moderniseert door innovatie en samenwerking. Vattenfall wil een fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. Daarom investeren zij in duurzame energieproductie en slimme energieoplossingen voor klanten. Vattenfall is een Zweeds staatsbedrijf.

Twitter

Reacties

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw bericht word na goedkeuring zichtbaar op de website.

Naam

Reactie:

  1. Ik hoop dat de energie bij de huishoudens komt en niet bij een datacentrum, maarja het blijft een rattenfall he.

    Marcel Rossen says:

Nieuwsarchief

Aanmelden nieuwsbrief?

Bekijk hier het nieuwsbrievenarchief
error: Copyright Windplanblauw