Nieuws

Eerste betonstort fundatie Windplanblauw is een feit

Donderdag 26 augustus 2021 vond de allereerste betonstort van een windmolenfundatie van Windplanblauw plaats. Het gaat om de meest oostelijke turbine direct naast de Dronterringweg. Het is de eerste betonstort van in totaal 37 windmolens op land. Een mooie mijlpaal voor het project!

Rob de Graaf, uitvoerder van Dura Vermeer: “We zijn sinds juni bezig met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de windturbines. Mooi om te zien dat we nu de eerste 350 kuub beton kunnen storten, geheel volgens planning! Komende dagen laten we het beton even uitharden. Over vier dagen, op dinsdag 31 augustus, storten we de tweede laag beton. In totaal storten we drie lagen beton in de bewapening.”

Feiten en cijfers

In de fundaties ten westen van Swifterbant gaat 817 kuub beton en in de fundaties ten oosten van Swifterbant 875 kuub. Het verschil komt doordat er op de oostelijke lijnen grotere windmolens komen dan op de westelijke lijnen, in verband met de aanvliegroute naar Lelystad. De fundatie heeft een gemiddelde doorsnede van 22 meter; dat is iets groter dan een middencirkel van een voetbalveld. En het mooie is dat Dura Vermeer beton gebruikt van Kijlstra Betonmortel uit Swifterbant. Zo profiteert de omgeving van de werkzaamheden én verminderen we transport en daarmee hinder en uitstoot.

Twitter

Nieuwsarchief