Nieuws

Bouw turbines IJsselmeer

De bouw van het windmolenpark op het IJsselmeer is een indrukwekkende operatie die steeds meer vorm begint te krijgen. De funderingen van de turbines zijn bijna allemaal gereed voor de ontvangst van de turbine onderdelen. Momenteel vindt er in de Alaskahaven te Amsterdam de overslag plaats van diverse onderdelen die nodig zijn voor de bouw van het park. Het is iedere keer weer bijzonder om te zien hoe groot deze onderdelen zijn en hoe ze uiteindelijk samenkomen om een indrukwekkende turbine te vormen.

Wanneer de turbines staan, zie je straks 24 gondels op zo’n 130 meter boven het water hangen. Op dit moment staan deze gondels nog op de grond. En dan zijn er nog de bladen die gebruikt worden om de wind te vangen. Deze bladen worden per schip aangevoerd. Als je goed kijkt, zie je op de foto’s ook een aantal personen (heel klein) die naast de bladen staan en de immense grootte van de bladen benadrukken. Straks vormen drie van deze bladen tezamen “de wieken” van de turbine met een diameter van 158 meter.

En dan de logistieke uitdaging van het vervoeren van deze enorme onderdelen. Waar op land de windturbine onderdelen horizontaal werden vervoerd, worden de onderdelen voor het windpark op het IJsselmeer verticaal vervoerd. Dit is om het aantal handelingen op water minimaal te houden. Doordat de onderdelen verticaal vervoerd worden, vangen de onderdelen wind. Daarom is een zogeheten vortex-killer aangebracht om te voorkomen dat de wind te veel vat op de mastdelen krijgt. De vortex-killer is de zwarte spiraal om het bovenste mastdeel en wordt na de installatie verwijderd.

 

Twitter

Reacties

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw bericht word na goedkeuring zichtbaar op de website.

Naam

Reactie:

Nieuwsarchief

Aanmelden nieuwsbrief?

Bekijk hier het nieuwsbrievenarchief
error: Copyright Windplanblauw