Waarom staan sommige turbines nog stil?
Op dit moment zijn alle turbines op land afgebouwd en hiermee lijken de turbines klaar voor gebruik, maar waarom draaien nog niet alle windturbines?
Dit is vergelijkbaar met het bouwen van een huis. Nadat een huis casco is opgeleverd gaat er nog veel tijd zitten in de afbouw. Dit geldt ook voor de windturbines die er nu al staan. Aan de buitenkant zijn ze al helemaal af, maar aan de binnenkant wordt nog hard gewerkt. Zo worden wordt een aantal belangrijke nevensystemen ingesteld die noodzakelijk zijn voor productieregistratie, slagschaduwregelingen, luchtvaartverlichting en zelfs detectie van vogels en vleermuizen. Zodra dit klaar is, zullen de turbines getest worden.
Nadat alle testen succesvol zijn afgerond en een windturbine in bedrijf is genomen, volgt een periode waarin een proefbedrijf plaatsvindt. Dit is vergelijkbaar met een testrit bij het kopen van een nieuwe auto. Het proefbedrijf duurt een aantal weken en is afhankelijk van de weersomstandigheden. Er moet namelijk voldoende wind zijn om aan te kunnen tonen dat de windturbines onder verschillende windcondities en zonder onderbreking naar verwachting presteren.
Aan het eind van het proefbedrijf doen wij samen met Vestas bij iedere turbine een inspectie. Heeft Vestas haar werk goed gedaan? Werken alle veiligheidssystemen? Zijn de turbinebladen op de juiste manier afgesteld? Wordt de koelolie niet te heet? Geven de sensoren de juiste informatie door en leveren de windturbines stroom zoals door de fabrikant opgegeven? Deze, en nog meer zaken, worden gecontroleerd. Alle resterende zaken worden vervolgens opgenomen in een restpuntenlijst voor Vestas.
Als de turbines voldoen aan de gestelde eisen, worden ze overgedragen en start de exploitatiefase. Dan draaien de turbines (bijna) continu en leveren ze duurzame stroom.