Nieuws

Open Winddag: een dag waar je energie van krijgt

… dat is waar het om draait tijdens de Open Winddag van Windplanblauw. Zaterdag 23 april 2022 kon op energiegebied niet beter; er was veel wind én zonneschijn. Met 3 volle bussen á 50 personen zijn we die dag het bouwgebied in gereden. Mensen vanuit de omgeving, maar ook van buiten Flevoland, kregen informatie en weetjes over de bouw van het windpark en alles wat daarbij komt kijken. Hoe lang zijn de bladen van de windmolen en hoe worden die dan vervoerd over de weg en over water? Daarnaast werden er veel vragen gesteld. Kinderen zijn bijvoorbeeld benieuwd naar of het ook energie kost om een windturbine te laten draaien. Het is mooi om te horen dat er door de volgende generatie goed nagedacht wordt over dit soort onderwerpen.

De eerste busrit had bovendien een feestelijk tintje: oud-voorzitter SwifterwinT Maarten Schoone ‘opende’ de eerste windturbine langs de Vuursteentocht. Een mijlpaal om even bij stil te staan.

Op diezelfde locatie konden mensen van dichtbij de turbine-onderdelen zien. Een selfie naast een torenonderdeel kon dus gewoon even. Hierna vervolgde de groep zijn weg naar de IJsselmeerdijk waar de deelnemers konden zien waar de turbines straks in het water komen te staan. Inmiddels is windpark Irene Vorrink al voor de helft ontmanteld. Het thema ‘ecologie’ werd hier ook aangestipt, want wanneer je gaat bouwen dan moet je daar rekening mee houden. Het is belangrijk om de natuur zo min mogelijk te verstoren en daar maken we ons ook hard voor.

De enthousiaste reacties van de deelnemers maakt dat we met veel plezier dit soort excursies organiseren. De belangstelling is groot, dus op naar de Open Energiedag in september voor nieuwe rondes en kansen!

Hieronder vind je de aftermovie van de Open Winddag. Foto’s van de Open Winddag vind je hier.

 

Twitter

Nieuwsarchief