Nieuws

Sanering windmolens

Eerder dit jaar konden inwoners uit de gemeente Dronten een vragenlijst invullen over windparken in de gemeente. Bijna 1.000 inwoners hebben daar gebruik van gemaakt. In antwoord op de vraag “Wat vindt u van windmolens in de omgeving van de gemeente Dronten?” antwoordden sommige mensen dat er genoeg windmolens zijn in Flevoland. Andere deelnemers gaven aan zich af te vragen hoe het landschap eruit komt te zien met de nieuwe windmolens. Sommigen vragen zich af hoe duurzaam de bouw van de nieuwe en de sloop van bestaande windmolens is. Hoe dat bij Windplanblauw zit, lichten we hier toe. 

Regioplan en impact op de omgeving

Opschalen en saneren, oftewel ‘meer energie met minder molens’. Dat is de ambitie van het Regioplan Windenergie van Flevoland. Windplanblauw geeft daar invulling aan door 74 bestaande windmolens in het gebied te vervangen door 61 nieuwe windmolens met meer vermogen. Eén van de afspraken is, dat de bestaande windmolens uiterlijk een halfjaar nadat de nieuwe in gebruik zijn genomen, stil moeten staan en daarna binnen een half jaar echt weg zijn. Sommige turbines moeten eerder weg, omdat ze in de weg staan voor de nieuw te bouwen windmolens. Om die reden zijn de windmolens aan de Klokbekertocht en de Rivierduintocht weggehaald. Binnenkort worden de windmolens aan de Vuursteentocht verwijderd. De overige turbines kun je waarschijnlijk nog even zien draaien als het nieuwe park helemaal operationeel is.

Nette lijnen, rustiger beeld

Bij de opzet van Windplanblauw is goed nagedacht over de inpassing in het landschap. Er komen minder, maar grotere windmolens in het gebied. Ook komen de windmolens in nette lijnen te staan, waardoor het beeld van windmolens veel rustiger zal zijn dan nu het geval is. In totaal wordt er 4x meer energie opgewekt dan voorheen.
In deze video die begin dit jaar is gemaakt leggen we uit hoe het saneren van de bestaande windmolens in zijn werk gaat.

Een tweede leven

Een aantal windmolens die begin dit jaar zijn verwijderd, hebben in Kazachstan een tweede leven gekregen. Ook worden van drie van deze windturbines onderdelen als reserveonderdelen in Kazachstan gebruikt. In Nederland worden grotere windmolens ingezet in nieuwe projecten, maar in andere landen worden ‘onze’ kleinere turbines nog graag gebruikt. Reden hiervoor is dat deze windmolens met relatief kleine kranen gemonteerd kunnen worden en gemakkelijk in onderhoud zijn. Ook het beton en staal uit de fundering zijn gerecycled.
Op deze manier krijgen veel van de bestaande windmolens een tweede leven: als windmolen(-onderdeel) of als grondstof voor andere toepassingen.

“Bij het onderhouden en afbreken van een windturbine komt CO2 vrij, maar na 3 tot 6 maanden draaien heeft een turbine die hoeveelheid CO2-uitstoot al bespaard.” (Milieucentraal)

Twitter

Reacties

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw bericht word na goedkeuring zichtbaar op de website.

Naam

Reactie:

Nieuwsarchief

Aanmelden nieuwsbrief?

Bekijk hier het nieuwsbrievenarchief
error: Copyright Windplanblauw