Nieuws

Tweede editie Open Winddag Windplanblauw groot succes

Afgelopen zaterdag 20 april organiseerde Windplanblauw een tweede Open Winddag, dit keer in De Kalverschuur in Swifterbant. “Veel deelnemers van de Tulpenloop, die dezelfde ochtend bij De Kalverschuur van start ging en daar ook weer eindigde, lieten zich na afloop informeren over Windplanblauw”, aldus Herman Vermeer, bestuurslid SwifterwinT BV. Met excursies naar de windmeetmast en het archeologisch gebied, een stormbaan en een kleurwedstrijd voor de kleinsten, een wandeling langs de tulpenvelden, was de Open Winddag 2019 een mooie dagbesteding tijdens het zonnige paasweekend.

Leuk dagje weg
Initiatiefnemers SwifterwinT BV en Vattenfall (voorheen Nuon) stonden van 11.00 tot 15.00 uur klaar om alle vragen van bezoekers te beantwoorden. Aan de hand van verschillende excursies en activiteiten werd de actuele status rondom het windpark aan het publiek overgebracht. Ook was er de mogelijkheid om de huidige situatie via een nieuw 3D-model te vergelijken met de toekomstige situatie. Deze zogenoemde ‘windviewer’ is ook via de website van Windplanblauw te bekijken. Natuurlijk was er ook aan de kinderen gedacht: in samenwerking met ZWAAN Buitensport was er een stormbaan neergezet en konden kinderen meedoen met een kleurwedstrijd. De winnaar daarvan wordt binnenkort op Facebook bekendgemaakt. 

“De archeologische excursie trok veel bezoekers. We lieten
vondsten uit het gebied zien en deden grondboringen”
– Herman Vermeer, bestuurslid SwifterwinT BV

De diepte in
Waar de Open Winddag van vorig jaar nog volledig in het teken stond van ‘kennismaking’ met de plannen van Windplanblauw, was dat dit keer wel anders. “Steeds meer mensen hebben inmiddels gehoord van Windplanblauw en zijn bekend met de plannen”, legt Stephan de Clerck, bestuurslid SwifterwinT BV, uit. “We vonden het daarom belangrijk de editie van 2018 niet te herhalen, maar echt meer de diepte in te gaan. Dat is goed gelukt: we gingen letterlijk de diepte in tijdens de archeologische excursie, waar we handboringen deden en opgravingen lieten zien. Ook waren er excursies naar een van de windmeetmasten die sinds eind vorig jaar het windklimaat van het projectgebied in kaart brengt.”

“Vragen als ‘hoe kan ik participeren’ kwamen veel aan bod”
– Stephan de Clerck, bestuurslid SwifterwinT BV

Vriend van Windplanblauw
Ook de Vrienden van Windplanblauw stonden tijdens de Open Winddag centraal. “Als Vriend kun je meedenken over financiële participatie”, licht Stephan de Clerck toe. “Daarnaast ben je als Vriend als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het park en krijg je diepgaande(re) informatie over het project, bijvoorbeeld tijdens inhoudelijke excursies. Mooi om te zien dat hier vanuit de bezoekers veel interesse voor was.”

Vernieuwd windpark in Flevoland
Onder de naam Windplanblauw werken SwifterwinT BV en Vattenfall samen aan de ontwikkeling van een vernieuwd windmolenpark in de noordwesthoek van Flevoland. Met de komst van dit windpark worden de 74 huidige windmolens vervangen door 61 grotere exemplaren met meer vermogen. Deze nieuwe windmolens wekken straks elk jaar genoeg stroom op voor het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van circa 125.000 bewoners.

Twitter

Nieuwsarchief