Nieuws

Wat doen die aalscholvers in het IJsselmeer?

Zoals sommigen van jullie hebben opgemerkt, staat dit ‘apparaat’ sinds april op de IJsselmeerdijk bij de Ketelbrug. Dit is een 3D-radar om het vlieggedrag en de vliegbewegingen van de aalscholvers in het IJsselmeer te monitoren.

Hoewel het IJsselmeer een van de grootste aalscholverkolonies in Nederland herbergt, is het aantal aalscholvers in het IJsselmeer minder dan gewenst. Het doelaantal in het IJsselmeergebied is 8.000. Van april t/m augustus worden met deze 3D-radar de vlieghoogtes en –routes van de aalscholvers bekeken. Daarmee kunnen we beoordelen wat de mogelijke invloed van de windmolens in het IJsselmeer op de aalscholvers zal zijn. En indien nodig aanvullende maatregelen treffen.

Aalscholvers broeden in kolonies, soms al van december tot in juni, met een tweede broedsel in april. Kolonies zijn tot eind augustus bezet. Bij streng winterweer trekken ze naar het zuiden, tot aan de Middellandse zee aan toe. In ons land overwinterende aalscholvers komen uit het Oostzeegebied en Noord-Duitsland (bron: Vogelbescherming).

Twitter

Nieuwsarchief