Sfeer Bedrijvenmarkt

Een indruk van de eerste online Bedrijvenmarkt van Windplanblauw

Via platform Teams, 28 mei 2020

 

Ruim 35 bedrijven uit de regio hebben zich ingeschreven voor de online Bedrijvenmarkt van Windplanblauw. De branches zijn zeer divers te noemen: van schade/reparatiebedrijf tot catering, ICT, machineverhuur, bouwmaterialen leverancier tot en met transport/containerservice. Elk deelnemer heeft als opdracht gekregen zich in 1 minuut te presenteren door een pitch voor te bereiden die precies 1 minuut duurt. Zo wordt de middag niet te lang, want zowel Windplanblauw zelf, als de voorkeurspartijen Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten BV en ABB Power Grids the Netherlands BV, vertellen kort over de huidige stand van zaken.

Herman Vermeer trapt af door te benoemen dat Windplanblauw, door het organiseren van deze Bedrijvenmarkt, de verbinding maakt tussen de lokale bedrijvigheid en de voorkeurspartijen voor de bouw. “Juist met z’n allen maken we het windmolenpark mogelijk!” Martien Hermans, voorzitter van Ondernemersvereniging De Driehoek, benadrukt namens de bedrijfskringen dat het belangrijk is de belangen van lokale ondernemers te behartigen en dat hij die verbinding hoog in het vaandel heeft staan. Hermans: “Het is een mooi project waarmee straks jaarlijks voor 400.000 huishoudens groene stroom wordt opgewerkt. We zijn trots op Windplanblauw.”

Hoe het proces van aanbesteding voor de 37 windturbines op het land in z’n werk gaat, legt packagemanager Peter de Jong van Windplanblauw uit: “Er worden straks parkwegen aangelegd, beton gestort, sleuven gegraven en een substation gebouwd om de stroom veilig op het net te brengen. Op dit moment zitten we met de partijen Dura Vermeer en ABB Power Grids om tafel om onder andere de planning rond te krijgen.”

Hans Lammers, projectmanager bij Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten BV, vertelt in zijn presentatie precies welke werkzaamheden zij gaan doen. De aanleg van parkwegen en kraanopstelplaatsen met bijbehorende opslagruimtes, de aanleg van fundaties ten behoeve van de windturbines en het aanleggen van de bekabeling tussen de windmolens en het onderstation. De start van de werkzaamheden staan gepland voor januari 2021 en zal in maart 2022 gereed zijn. Lammers geeft aan dat er al partijen gecontracteerd zijn, dat wil zeggen, ze werken reeds met De Waard voor grondverzet en met de firma Hak voor de parkbekabeling. Daar bovenop is er nog van alles nodig, geeft hij aan: o.a. bouwmateriaal, cateraars, grondstoffen en overnachtingen.

Namens ABB Power Grids the Netherlands BV spreekt Eric van Niekerk: “ABB Power Grids bouwt het schakel- en transformatorstation (gebouw en toebehoren) en de transportkabels. De Windplanblauw exportkabel zal op het 150kV station tegenover de Maximacentrale aangesloten worden.  Graafwerkzaamheden gebeuren met behulp van GPS op de millimeter nauwkeurig. In juli 2022 zijn het transformatorstation en de transportkabel gereed voor gebruik.”

Ook ABB Power Grids werkt met bestaande partners, maar er is genoeg ruimte voor lokale bedrijven om aan te haken voor onder andere schoonmaakwerkzaamheden, brandstoffen of civiele bouwmaterialen. “Veiligheid staat hoog in het vaandel, dus een VCA certificering voor bedrijven op de bouwplaats is noodzakelijk.”

Hierna zijn de bedrijven aan de beurt voor hun 1 minuut durende pitch: met of zonder camera, een mooi filmpje of een PowerPoint. Het is goed om te zien dat iedereen z’n uiterste best heeft gedaan om iets moois neer te zetten op z’n eigen manier.

Via de chatfunctie werden er meerdere vragen gesteld. Is de turbineleverancier bijvoorbeeld al bekend? Windplanblauw is in gesprek met een leverancier, maar deze heeft zelf aangegeven om later in het proces dit breed te communiceren. Kunnen andere bedrijven zich nog aan melden? Ja, dat kan. Er zijn altijd incidentele zaken bij de hoofdaannemers. Meld je aan via windplanblauw.nl, dan komen deze gegevens bij de hoofdaannemers terecht.

En over het ontmantelen van de oude molens: er wordt gekeken of dit in dezelfde arbeidsgang kan.

Vervolg

De presentaties van Dura Vermeer en ABB Power Grids staan op de website van Windplanblauw, inclusief de contactgegevens. De voorkeurspartijen ontvangen alle gegevens van de lokale bedrijven en met behulp van deze lijst zullen zij werkzaamheden gaan inrichten. De middag is verder niet opgenomen. Houd de websites van Windplanblauw en SwifterwinT in de gaten, berichtgeving op Facebook en de nieuwsbrief voor een vervolg. Later dit jaar wordt het gedeelte off-shore (in het water) belicht.

Al met was het een geslaagde eerste digitale bijeenkomst waarbij er goede contacten zijn gelegd tussen de voorkeurspartijen en het Flevolandse bedrijfsleven!

Aanmelden nieuwsbrief?

Bekijk hier het nieuwsbrievenarchief
error: Copyright Windplanblauw