Veelgestelde vragen

Is het zeker dat het windpark er komt?

Ja,Windpark SwifterwinT op Land, onderdeel van Windplanblauw, bereikte 22 december 2020 ‘Financial Close’. Rabobank, ABN AMRO Bank, Nederlandse Waterschapsbank, Landesbank Baden-Württemberg en Sumitomo Mitsui Banking Corporation verstrekken een lening voor de bouw van de 37 windturbines op land in de gemeenten Dronten en Lelystad. Hiermee heeft het windpark een belangrijke mijlpaal bereikt in de realisatie van dit project.

Hoe zit het met de molens in het Swifterbos?

Op verzoek van de gemeente Dronten en om gehoor te geven aan de wensen en bezwaren van de bewoners van Swifterbant, hebben de initiatiefnemers van Windplanblauw in februari 2018 besloten het voorkeursalternatief aan te passen. De vier turbines aan de Rivierduintocht, ten zuiden van de Swifterringweg, zijn verplaatst naar de andere kant van de tocht, waardoor de molens buiten het Swifterbos zijn komen te staan.

Wanneer worden de turbines gebouwd?

Volgens de huidige planning bouwen SwifterwinT en Vattenfall de turbines vanaf begin 2022. De nieuwe turbines zullen vanaf 2023 energie opwekken.

Wat wordt er met de oude turbines gedaan?

Onderdelen van drie windmolens worden in Kazachstan gebruikt voor reserveonderdelen. De masten gaan naar het oud ijzer. De andere windmolens krijgen in Kazachstan een tweede leven.

Zijn er nu al bouwwerkzaamheden?

Ja, 8 maart is gestart met de eerste bouwwerkzaamheden. Je kunt de bouwwerkzaamheden volgen in onze Bouwvlogs. Maar ook op Facebook en in de BouwApp zijn de bouwwerkzaamheden te volgen.

Waarom zijn er twee meetmasten in het gebied geplaatst?

De meetmasten helpen Windplanblauw om het windklimaat van het projectgebied in kaart te brengen. Die informatie wordt gebruikt om straks de juiste soort turbine te kiezen, die bestand is tegen de weersomstandigheden uit het projectgebied.

Kost het geld om lid te worden van de Vrienden van Windplanblauw?

Nee, Vriend worden van Windplanblauw is gratis en vrijblijvend. U bent bovendien nergens lid van. Door u aan te melden als vriend komt u op de maillijst te staan, en zodra er een activiteit wordt georganiseerd kunt u zich daarvoor opgeven, maar dat is uiteraard niet verplicht. Vriend van Windplanblauw zijn is een leuke en toegankelijke manier om meer (en diepgaandere) informatie te krijgen over Windplanblauw en om mee te denken over de inrichting van participatie.

Aanmelden nieuwsbrief?

Bekijk hier het nieuwsbrievenarchief
error: Copyright Windplanblauw